Een hond!!

In afwachting van....

Nadat we al een poosje op de wachtlijst van de Markiesjes vereniging stonden zijn we met Pasen 2008 met het hele gezin naar de honden-show in Leeuwarden geweest. Dit doen we wel vaker. We hebben daar verschillende rassen ontmoet, overigens niet het Markiesje.

We hadden het eigenlijk al jaren over een hond maar onze kinderen waren nog heel erg klein en bovendien waren we veel van huis.Nu is dat anders en kunnen we de hond dat bieden wat hij nodig heeft. Er zijn verschillende rassen voorbijgekomen, bijv. de Sheltie en de Friese Stabij. Uiteindelijk kwamen we bij het Markiesje, we hadden nog nooit van dit ras gehoord. Maar als je alle verhalen over de Markiesjes mocht geloven moest dit bijna hét ras wel zijn. Na overleg hebben we ons op de wachtlijst laten plaatsen. In Leeuwarden woonde een echtpaar die in het bezit was van een Markiesje. We hebben een afspraak gemaakt en op deze manier konden we het Markiesje in het "echt" zien. Een leuk vrolijk en lief hondje die helemaal in haar nopjes was met het bezoek. Na een paar maanden op de wachtlijst te hebben gestaan werden we gebeld voor een pup. We zijn daar één keer op bezoek geweest. Helaas werd het pupje, welke ons toegezegd was, ziek. We hebben toen aangegeven voor een andere pup te willen gaan. Een tijdje later werden we weer gebeld, ditmaal voor een pup uit het nest van Jet x Victor. De eerste kennismaking verliep goed en bij de tweede keer dat wij langs kwamen kregen we te horen dat wij Yip uit dit nest zouden krijgen! 28 November was het dan eindelijk zover, we mochten Yip/Gemme ophalen. 

Het Markiesje Gemme.
Zoals al eerder is aangegeven is Gemme een Markiesje, Gemme zijn officiële naam is Yip. Gemme is 30 September 2008 geboren en heeft 3 zusjes en één broertje. Gemme is geboren in Twello. Toen hij 8 weken en 4 dagen oud was hebben wij hem opgehaald. Vanaf 28 November 2008 woont Gemme in Friesland.

Gemme is voortgekomen uit de combinatie Jet (Sommersby Vivid Violet) x Victor. Hij is helemaal zwart met een minimale witte borst streep. Maar die stelt niet meer voor dan een paar witte haartjes. Bij de nestkeuring werd hij 'Veelbelovend' genoemd. Net als al zijn zusjes en broertje.

De naam Gemme.
Tja, hoe bedenk je nou zo'n naam? Zoals zo vaak zit hier ook een stukje historie achter. Gemme is vernoemd naar Gemme van Burmania, een edelman die rond 1550 de Herjuwsmastate in Ferwert bewoonde.

Gemme is de zoon van Saepk van Ydsma en Douwe van Burmania. Zij woonden op de Herjuwsmastate, een kasteel, in het Friese dorp Ferwert. In 1555 was Gemme aanwezig bij de inhuldiging van koning Philips II te Brussel en hij wordt bekend als het voorbeeld van Friese trots en onafhankelijkheidszin. Tijdens zijn eedaflegging weigerde hij te knielen en hij zou gezegd hebben: 'Wij Friezen knibbelje allinne foar God'. Dit werd een algemene regel voor de Friezen, dat ze niet knielend de eed af hoefden te leggen. Hierdoor ontstond de term 'Stânfries'.
De State bleef daarna altijd in het bezit van de familie Burmania. De laatste eigenaar was Frederik Willem Schratenbach van Burmania, die 'Ontvanger-Generaal der Florenen' was. Hij kreeg de bijnaam 'Zwarte Burmanje', omdat hij allerlei dubieuze figuren onderhield op het slot. Na zijn dood in 1805, werd de State niet meer bewoond en in 1816 voor afbraak verkocht. De opbrengst van het kasteel met 12 of 13 vertrekken bedroeg 1.402 gulden, de schuur en bijgebouwen brachten 896 gulden op. De bomen op de singels waren eerder al verkocht. De "Burmaniaterp" is rond 1900 afgegraven. Er is helaas niets meer van de Herjuwsmastate terug te vinden.

Op 21 juni 2008 j.l is er een standbeeld onthuld welk aan het begin van de voormalige oprijlaan van de Herjuwsmastate is geplaatst.

http://www.ferwertonline.nl/toerisme/bezienswaardigheden


Als je/u meer over Gemme van Burmania wilt weten zie o.a bijgaande linken:

http://www.stinseninfriesland.nl/HerjuwsmaStateFerwerd.htm

http://stinseninfriesland.nl/#

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

26.07 | 17:19

goedemiddag,
wij staan ingeschreven op de intekenlijst voor een Markiesje maar zijn toch opzoek naar een pup op korte termijn. kunt u ons (verder) helpen?

...
12.12 | 18:05

Goedendag
Wij zijn op zoek naar een fokker van een markiesje. Kunt u ons misschien hierbij helpen?

...
25.11 | 22:20

Beste, ik heb met veel interesse en plezier uw site gelezen.

Ik ben op zoek naar een pup heeft u voor mij een geschikt adres?

Mvrgr
Erna

...
02.08 | 19:41

Aan al die mensen die hier vragen naar pups of waar deze mensen als fokker zitten: pups gaan via de rasvereniging (wachtlijst) en Gemme is een reu, geen teef

...
Je vindt deze pagina leuk